Expozitie de icoane (2004-12-18)

   Icoana nu este un tablou, ci traducerea in imagine a misterului divin. Exista multi iubitori ai icoanelor si, in general, a artei religioase a Bisericilor ortodoxe, dar mesajul lor spiritual rareori este inteles pe deplin.
   In mediile ecumenice sunt luate in consideratie traditiile Bisericilor ortodoxe, insa nu arareori se simte o oarecare rezerva cu privire la prezenta icoanelor in cultul ortodox, considerata drept exagerata. 
   Chiar aceasta coincidenta a exaltarii imaginilor sacre cu ocazia sarbatorilor Ortodoxiei, adica cu proclamarea liturgica a dogmelor revendicate de primele sapte concilii ecumenice indica faptul ca icoanele, pentru Biserica Ortodoxa, au o semnificatie mult mai mare decat ceea ce reprezinta, pentru Biserica Catolica spre exemplu, imaginile sacre.

Expozitie

   In cadrul expozitiei au fost vernisate lucrari ale artistilor: Corina Petculescu, Ligia Irimescu, Daniela Gancea, Cristina Popa, Andreea Sima, Ecaterina Calangiu, Augustin Patru, Cristian Duhovnicu, Alexandru Marinescu, Gavril Solomon, Roxana Vladau, Izabela Serban. Alaturi de acestea au fost prezentate si icoane pe sticla ale copiilor Cercului de Pictura 'Dragart' din Dragoslavele, sub indrumarea Parintelui Ion Carstina. 
   Vernisajul a fost completat de izvoade din atelierul doamnei Corina Petculescu de la Muzeul Taranului Roman, icoane vechi de la Biserica Sfantul Nicolae Popa Savu, Biserica Flamanda, Manastirea Negru Voda, Biserica Sfantul Nicolae.

vizualizeaza galerie foto

Semnificatia icoanei

   Semnificatia Icoanei
   Pentru Biserica Orientala icoanele sunt indisolubil legate de proclamarea dreptei credinte (ortodoxia). Aceasta este forta legaturii stabilite de al VII-lea conciliu ecumenic intre expresia picturala a realitatilor spirituale si dogma Intruparii, prin intermediul careia Invizibilul s-a dovedit demn de a fi vizibil si de a se infatisa prin Umanitatea lui Iisus Hristos. 

   Tehnica Icoanei
   Pictura icoanelor infatiseaza lucrurile ca si cand ar fi produse de lumina si nu ca si cum ar fi luminate de o sursa exterioara.
   Intr-o icoana, materia, suprafetele, desenul, obiectul si semnificatia devin conditii de contemplare. Pictarea icoanelor este o forma de arta care imbina aceste elemente intr-un tot unitar cu semnificatii profunde.

   Icoana - un dar pretios
   In epoca bizantina, icoanele erau considerate daruri pretioase deoarece si presupunea ca aduc noroc si sanatate in casa in care intra. Traditia a continuat mai ales in tarile in care erau biserici ortodoxe si dainuie si in prezent, atat datorita credintei cat, mai ales, pentru ca icoanele pictate manual sunt considerate adevarate opere de arta.


Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.