Subcategorie noua

Începând din 26 aprilie 2024, Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește expoziția de pictură ,,ICOANE ALE VREMII", vernisajul având loc în aceeași zi la ora 17. Expune Vali Irina Ciobanu, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala București, avându-l ca invitat în expoziție pe Gheorghe Olteanu, membru al Asociației de Arte Vizuale ,,I. D. Negulici" din Câmpulung.
 
Prezență constantă si foarte apreciată în galeriile importante, cu multe lucrări în colecții particulare sau de stat, Vali Irina Ciobanu și-a reconfirmat standardul profesional și în 2024.  Ultima sa mare  expoziție personală, cea deschisă la Cercul Militar Național din București, a umplut spațiul generos al Galeriei Artelor cu un remarcabil  evantai de forme, culori și teme. Una dintre tehnicile folosite este „marcă” proprie (re)cunoscută: pictura pe piele, inspirată de o rețetă renascentistă pe care o utilizează mai ales pentru realizarea unor hărți tematice.
,,Printre cei cu adevărat născuți să fie pictori se numără Vali Irina Ciobanu, o artistă încă tânără, în plină forță creatoare, cu o bucurie irepresibilă a creației. S-a născut în 1976 la Oltenița și s-a format cât se poate de neconvențional și în paralel cu orice formă de academism, în ateliere de maeștri, păstrându-și deplina libertate a viziunii și a stilului. Foarte bogata ei activitate artistică e concretizată în peste douăzeci de expoziții personale, cele mai multe în țară, dar și peste granițe, în Dubai sau la Montreal (Canada), în numeroase expoziții de grup  din 2004 și până în prezent. Este, de asemenea, autoare de pictură murală, grafică de carte și grafică publicitară."(Luiza Barcan, critic și istoric de artă)
,,A fi pictor nu este o meserie, este o vocație. Pictezi în atelier, pictezi în mintea ta când mergi pe stradă, pictezi în vis, pictezi când ești la o cafea cu prietenii, pictezi tot timpul." (Vali Irina Ciobanu)
 
Inginer de profesie, cu solidă formație tehnică, Gheorghe Olteanu a căutat să-și împlinească la același standard și pasiunea pentru arta plastică (este și absolvent al Școlii Populare de Artă din București). Una dintre temele preferate este cea a simbolurilor vechi, cu adâncă semnificație spirituală. Modest, echilibrat, dar foarte motivat, a cunoscut o constantă evoluție artistică, încercând și reușind să fie un partener merituos al artiștilor profesioniști în compania cărora a participat la numeroase expoziții de grup, așa cum se întâmplă și acum. De asemenea, a deschis expoziții personale în mai multe galerii din țară și are contribuții meritorii la organizarea unor expoziții colective la Curtea de Argeș, așa cum sunt ,,Salonul de primăvară" și ,,Bienala Orașului Regal".
 
Expoziția, care aduce pe simeze lucrări recente ale celor doi artiști plastici, este deschisă între 26 aprilie și 23 mai, 2024. (Ioan Crăciun, curator al galeriei)
 
Vă așteptăm!

2024-04-26

Câmpulung prin culorile anotimpurilor

În perioada 6 martie  - 2 aprilie 2024, Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește expoziția de pictură și grafică ,,Câmpulung prin culorile anotimpurilor", organizată de Casa de Cultură ,,Tudor Mușatescu" din localitate.  Sunt expuse lucrări ale participanților la tabăra de creație, organizată de aceeași instituție în iulie 2023. 
 
Șapte membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din Romania, trei pictori din străinătate și cinci pictori din Câmpulung, nume importante în plastica națională sau locală, au așezat pe pânze culorile orașului și le aduc acum pe simezele galeriei: Tudor Meiloiu (București), Teodor Vescu (București), Constantin Tanislav (București), Dana Ortelecan (Alba Iulia), Marieta Besu (Constanța), Grigore Stan (Târgoviște), Zveatoslav Zacon (Chișinău), Lilia Cazacu (Chișinău), Ion Ilarion Isăilă (Dusseldorf), Gheorghe Zamfir (Câmpulung, Rodica Neleț (Câmpulung), Ana Maria Mihalcea (Câmpulung), Antoneta Cocoș-Andreescu (Câmpulung), Diana Leca Fianu (Câmpulung), Liviu Florian Cioacă (Câmpulung). 
 
Expoziția este dedicată valorilor arhitecturale, istorice și culturale ale Câmpulungului. Întâmplător sau nu, data deschiderii acesteia coincide în mod fericit cu ziua în care s-a născut, pe stil nou, Tudor Mușatescu (22.02/06.03, 1903, Câmpulung Muscel).
Vernisajul va avea loc în 12 martie, ora 12.00. (Ioan Crăciun, curatorul galeriei)

2024-03-07

Expoziție Radu Adrian

Începând de sâmbătă, 27 ianuarie 2024, (vernisaj ora 11.30), Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește expoziția retrospectivă de sculptură a artistului plastic Radu Adrian. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania, filiala București, doctor în arte vizuale, conferențiar la Universitatea din Pitești, face parte dintr-o generație de nume importante în plastica românească. Absolvent al Institutului de Artă " Nicolae Grigorescu" în 1971, (debut expozițional în 1964), in 1975 se stabilește la Câmpulung. In 1991 se reîntoarce aici după ce din 1988 lucrase în SUA (sculptură, cronică plastică ș.a.).  Din 2000 devine doctor în arte vizuale al Universității din Pitești.
 
In prezent "pensionarul" Radu Adrian lucrează ca în prima tinerețe sculptură de interior sau monumentală. Materiale consacrate: piatră, lemn și bronz. A abordat cu succes grafică și pictură, mozaic, vitraliu, metaloplastie, fiind si un specialist recunoscut în ceramică.
A participat la / a organizat importante tabere de creație și simpozioane naționale printre care cel de sculptură de la Miroși (2003 - 2011) și cel de de pictură de la Voina (2000 - 2010). A publicat articole de specialitate și mai multe manuale și albume de artă. Amintim câteva: Modelarea formei sculpturale în artă, Fenomenul Cucuteni în culturile neolitice din spațiul geografic locuit de români, Cioplitul pietrei - tehnicitate, măiestrie ș.a. A deschis expoziții personale în galerii și muzee de referință, a participat la expoziții colective de profil și a prezentat multe expoziții ale colegilor de breaslă.
Peste 30 de lucrări monumentale ale sale se adaugă la patrimoniul artistic al mai multor localități din țară, o bună parte găsindu-se la Câmpulung. Dintre acestea amintim: Monumentul lui Dinicu Golescu, Bustul regelui Carol I, Troița învățătorilor eroi și multe altele. Practic, lucrările sale ne întâmpină de la intrarea în oraș dinspre Brașov (basorelieful de la Mausoleul Mateiaș) și până la ieșirea spre Pitești (bustul lui Constantin Noica din Muzeul de la Apa Sărată).
 
Un semn de prețuire dinspre Curtea de Argeș, unde a realizat, printre altele, două lucrări de for public (bustul lui Mihai Eminescu și Monumentul Urmuz) și chipurile - basorelief ale lui Topârceanu și Urmuz, va fi adus la vernisaj de către academicianul Gheorghe Păun.
Expoziția va fi deschisă în perioada 27 ianuarie - 29 februarie 2024. (Ioan Crăciun , curatorul galeriei).
 
Vă așteptăm!
 
   

2024-01-23

EXPOZIȚIE ”TUDOR MUȘATESCU”

Joi, 21 decembrie  2023, ora15, Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește două evenimente. 
In prima parte a întâlnirii va avea loc deschiderea expoziției  „Tudor Mușatescu 2023", marcând 120 de ani de la nașterea scriitorului (1903, Câmpulung - 1970, București) și 90 de ani de la publicarea primei ediții a volumului Titanic Vals (Editura Adevărul S.A., București, 1933). 
Pe simezele galeriei vor fi expuse imagini de la prima reprezentație a comediei Titanic Vals pe scena Teatrului Național din București (21 noiembrie 1932), reproduceri ale ilustrațiilor volumului Titanic Vals (prima ediție),  portrete - caricaturi ale unor actori,  personaje în comediile sale, realizate de graficianul Bogdan Petry. (Expoziția va fi deschisă  până pe data de 27 ianuarie 2024; realizator: Ioan Crăciun, curatorul galeriei).
 
Partea a doua a întâlnirii se va desfășura sub genericul „Câmpulung - cărți vechi, cărți rare (1750 - 1950)". Împreună cu profesorul și scriitorul Adrian Săvoiu, invitat la eveniment, vom face scurte prezentări ale unor volume de referință, în prime ediții, legate de spațiul cultural muscelean prin tematică și/sau autor. Vom aduce din biblioteca personală volume de colecție, monografii, antologii, cărți de istoria artei și de artă decorativă tradițională,  reeditări ale unor albume de fotografii realizate artizanal etc.
 
Vă așteptăm!

2023-12-19

10 pentru Câmpulung

Sâmbătă, 25 noiembrie 2023, ora 12, Galeria Arta din Câmpulung Muscel va fi gazda a două evenimente: vernisajul expoziției itinerante de pictură „10 pentru Câmpulung", cu prezențe anterioare la Pitești și Târgoviște, și lansarea volumului „Culoare și poezie".
 
Protagoniștii expoziției organizate în colaborare cu Asociația „Artă, Cultură și Educație" din Câmpulung sunt  artiști plastici cu o cotă națională recunoscută sau cu vizibilitate în zonele pe care le reprezintă, cu participări importante la expoziții personale și/sau colective, la tabere de creație, simpozioane, saloane de artă: Galina Vieru (Chișinău), Mihai Șerbănescu (Târgoviște), Mihai Marin Cârstea (București), Antoneta Cocoș Andreescu (Craiova), Grigore Stan ( Târgoviște), Maria Coman (Târgoviște), Valentin Buliga (Târgoviște), Liviu Florian Cioacă (Câmpulung), Rodica Neleț (Câmpulung), Ana Maria Mihalcea (Câmpulung). 
Partenerii organizatorilor sunt Uniunea Artiștilor Plastici din România, Asociația Localităților și Zonelor istorice și de Artă din România și Galeria „Framing Art” din Târgoviște. 
Expoziția este deschisă în perioada 25 noiembrie - 15 decembrie 2023.
 
Volumul „Culoare și poezie" reunește versuri de Pavel Iacob, un foarte interesant poet aflat la debut, și ilustrații dedicate, semnate de cunoscuții artiști plastici Mihai Șerbănescu, Antoneta Cocoș Andreescu și Liviu Florian Cioacă. Este prefațat, scurt și la obiect,  de scriitorul Sorin Durdun și, original și jucăuș, de „Irina și Jon", adică de Irina Botea Bucan și Jon Dean, artiști vizuali. Tehnoredactarea îi aparține lui Marius Ovidiu Bascacov, director al Editurii „Sui Generis" din Câmpulung. (Ioan Crăciun, curator al Galeriei Arta)
 
Vă așteptăm!
 

2023-11-22

Mara DIACONU

Incepând de vineri, 20 octombrie 2023 (vernisaj ora 15), Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește expoziția de pictură ANATOMII, EXPRESII, FORME.  Expune Mara Diaconu, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția Grafică, avându-i ca invitați pe  Sidonius Ionescu și pe Ada Gugonea, doi artiști din generația mai tânără,  dar având deja poziții consolidate în plastica argeșeană și națională.
Absolventă în1972 a Facultății de Arte Plastice  (Universitatea din Iași) si apoi a Institutului „Nicolae Grigorescu" din București, secția Grafică, Mara Diaconu si-a construit un traseu artistic de excepție între atelier/șevalet și catedră (Liceul de Artă Dinu Lipatti, Pitești). Acest traseu este acompaniat de un lung șir de expoziții, simpozioane, premieri și aprecieri care, toate, subliniază calitățile lucrărilor, ale artistului și omului Mara Diaconu: profesionalism, fantezie, delicatețe, sensibilitate, echilibru ș.a., toate la superlativ.
 
Nume cu sonoritate specială în plastica națională și internațională, Mara Diaconu transformă în sărbătoare fiecare expoziție pe care o deschide, adaugă valoare artistică certă fiecărei colecții private sau de stat care deține lucrări ale sale. 
O dată la câțiva ani ne bucurăm de prezența sa în Galeria Arta din Câmpulung, oraș de care este  legată pentru totdeauna și a cărui moștenire culturală o  resimte ca pe o "boierie" a spiritului.
 
Sidonius Ionescu și Ada Gugonea sunt absolvenți în 2009 ai UNARTE București, Sidonius al secției de Grafică  cu master în același domeniu, iar Ada a secției de Sculptură, cu master în pedagogia artei. Amândoi sunt artiști plastici plurivalenți, având în spate expoziții, competiții de artă, evenimente culturale naționale. Abordează atât specialități și tehnici tradiționale, cât și mai noi ori de graniță: industrii creative, design interior/exterior, fashion design,  concepte noi în fotografie și industria scenografiei, artă digitală ș.a. In prezent sunt profesori la Centrul de Artă din Pitești „Atelier de Creație - Art Society", pe care l-au și fondat.
 
Expoziția, care va fi prezentată de artiștii plastici Radu Adrian și Bogdan Petry, cuprinde lucrări din ultima perioadă de creație a celor trei expozanți și va fi deschisă între 20 octombrie și 19 noiembrie 2023. (Ioan Crăciun, curatorul galeriei)
 
 Vă așteptăm.
 
 

2023-10-31
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.