Două cărți - un singur autor

Dimitrie Nanu - Mihai Moșandrei. Corespondență

Corespondența trimisă de scriitorul Dimitrie Nanu nepotului său Mihai Moșandrei în perioada 1921-1938 este mărturia unei mari afinități sufletești între doi autori care aparțin unor generații diferite. Dimitrie Nanu, frecventator al cenaclului “Sburătorul”, colaborator al revistelor literare interbelice de prestigiu, traducător din literatura universală, laureat al Premiului Național de Poezie (1937), a fost un maestru spiritual pentru Mihai Moșandrei, descoperindu-i acestuia talentul poetic și îndrumându-i primii pași în poezie. Scrisorile prezintă o mare diversitate de aspect ale perioadei dintre cele două Războaie Mondiale, prin dese referiri la viața literară, la personalități ale vremii, la rivalități scriitoricești, la cărți și lecturi necesare, la prieteni și familie, la viața privată etc. Adesea din text răzbate spiritul profund religios al lui Dimitrie Nanu, care constituie și o coordonată esențială a poeziei sale. Scrise îngrijit, caligrafic, scrisorile lui Nanu au reprezentat pentru Mihai Moșandrei, după dispariția unchiului său, amintirea palpabilă a unei ființe pe care a iubit-o și a prețuit-o nespus de mult. Volumul cuprinde în partea finală o bogată iconografie, înfățișând fotografii de arhivă, unele inedite.

Magazinul de Bric-a-Brac literar

Cartea este un caleidoscop în care scriitori clasici coexistă alături de alți autori. Tematica generală e plasată în domeniul istoriei literare, dar nu lipsesc nuanțele polemice. Cele mai multe capitole au ca subiect scriitori și opere consacrate ale literaturii române. Apariția „mitului Eminescu” prin punerea în relație a complicatei legături operă-biografie-fotografii, polemica dintre Petre P. Carp și B. P. Hasdeu pe tema personajului literar, reconsiderarea imaginii lui Åžtefan cel Mare după 1990, psihologia mulțimii analizată prin prisma talentului de nuvelist al lui Costache Negruzzi, pledoaria strălucită a lui Kogălniceanu la Congresul de la Berlin (1878), Creangă văzut ca autor de manuale școlare etc. constituie câteva dintre subiectele care privesc valorile clasice ale culturii noastre. Articolele acestui „magazin de bric-a-brac literar” stau pe „rafturi” diferite. Poți trece cu ușurință de la unul la altul, ai posibilitatea să te răzgândești sau să te lași furat de o nouă preferință, după cum poți descoperi într-un ungher „produsul” uitat de vreme pe care îl căutai demult. Ceva tot va rămâne în coșul „cumpărătorului”.

 

2009-11-22

Ornamentică musceleană

O expoziție de fotografie care prezintă elemente din decorațiunile caselor muscelene este o invitație pentru a redescoperi Câmpulungul.

Pe lângă imagini, arhitecți pasionați de istoria Câmpulungului promit o prezentare a elementelor care fac din acest oraș un centru istoric si urbanistic unic în România.

2009-12-17

Articulații

"Articulații" este o nouă expoziție Constant Dâmboianu după o lungă absență pe simezele muscelene.

Recunoscut în mod deosebit ca un grafician de excepție, Constant Dâmboianu propune publicului o altă perspectivă asupra artei, sculptura, într-o formă inedită. Artistul își țese pânza ca de păianjen pentru a prinde în ea fascinația celor care-i privesc lucrările.

"Articulațiile" nu sunt o demonstație a mobilității ci o invitație la a privi dincolo de material, de structură, de uman.

2009-10-19

Tabăra Voina 2009

Ne face placere sa va invitam sambata 31 octombrie 2009, ora 12, la galeria Arta din Campulung Muscel,  unde va avea loc vernisajul expozitiei Simpozionului national de pictura "VOINA"- 2009 (editia a zecea- 1-8. 09.2009). Organizator: Conf.dr. Radu Adrian

2009-09-01

Monografia Câmpulungului

"Monografia istorică a Câmpulungului" realizată de preotul Ioan Răuțescu în anul 1943 este cea mai bună lucrare despre istoria bogată a orașului cu aer de capitală domnească. Lucrarea lui Răuțescu, apreciată de istorici dar și de cei care vor să înțeleagă trecutul Câmpulungului datorită bogatelor informații scrise cu mare acuratețe nu a mai fost reeditată. Puținele exemplare care se mai găseu pe la colecționari circulă cu mare greutate datorită fragilității cărții dar și a grijii proprietarilor de a nu se deteriora cartea rară. Editura Ars Docendi a înțeles nevoia de a republica monografia preotului Răuțescu și a prezentat-o publicului muscelean la inceput de toamnă.

2009-10-20

Câmpulungul in harti vechi

Editura Ars Docendi - Universitatea din Bucuresti &  Galeria Arta din Campulung va invita sambata, 26.09.2009, ora 11, la Galeria Arta din Campulung, la vernisajul expozitiei "Campulungul  in harti vechi europene" (realizatori Ioan Craciun si Adrian Savoiu) si la prezentarea lucrarii "Campulungul pe harti ale lui Johannes Honterus si Sebastian Munster", autor Adrian Savoiu.

2009-09-25
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.