Două cărţi - un singur autor

Dimitrie Nanu - Mihai Moşandrei. Corespondenţă

Corespondenţa trimisă de scriitorul Dimitrie Nanu nepotului său Mihai Moşandrei în perioada 1921-1938 este mărturia unei mari afinităţi sufleteşti între doi autori care aparţin unor generaţii diferite. Dimitrie Nanu, frecventator al cenaclului “Sburătorul”, colaborator al revistelor literare interbelice de prestigiu, traducător din literatura universală, laureat al Premiului Naţional de Poezie (1937), a fost un maestru spiritual pentru Mihai Moşandrei, descoperindu-i acestuia talentul poetic şi îndrumându-i primii paşi în poezie. Scrisorile prezintă o mare diversitate de aspect ale perioadei dintre cele două Războaie Mondiale, prin dese referiri la viaţa literară, la personalităţi ale vremii, la rivalităţi scriitoriceşti, la cărţi şi lecturi necesare, la prieteni şi familie, la viaţa privată etc. Adesea din text răzbate spiritul profund religios al lui Dimitrie Nanu, care constituie şi o coordonată esenţială a poeziei sale. Scrise îngrijit, caligrafic, scrisorile lui Nanu au reprezentat pentru Mihai Moşandrei, după dispariţia unchiului său, amintirea palpabilă a unei fiinţe pe care a iubit-o şi a preţuit-o nespus de mult. Volumul cuprinde în partea finală o bogată iconografie, înfăţişând fotografii de arhivă, unele inedite.

Magazinul de Bric-a-Brac literar

Cartea este un caleidoscop în care scriitori clasici coexistă alături de alţi autori. Tematica generală e plasată în domeniul istoriei literare, dar nu lipsesc nuanţele polemice. Cele mai multe capitole au ca subiect scriitori şi opere consacrate ale literaturii române. Apariţia „mitului Eminescu” prin punerea în relaţie a complicatei legături operă-biografie-fotografii, polemica dintre Petre P. Carp şi B. P. Hasdeu pe tema personajului literar, reconsiderarea imaginii lui Ştefan cel Mare după 1990, psihologia mulţimii analizată prin prisma talentului de nuvelist al lui Costache Negruzzi, pledoaria strălucită a lui Kogălniceanu la Congresul de la Berlin (1878), Creangă văzut ca autor de manuale şcolare etc. constituie câteva dintre subiectele care privesc valorile clasice ale culturii noastre. Articolele acestui „magazin de bric-a-brac literar” stau pe „rafturi” diferite. Poţi trece cu uşurinţă de la unul la altul, ai posibilitatea să te răzgândeşti sau să te laşi furat de o nouă preferinţă, după cum poţi descoperi într-un ungher „produsul” uitat de vreme pe care îl căutai demult. Ceva tot va rămâne în coşul „cumpărătorului”.

 

2009-11-22

Ornamentică musceleană

O expoziţie de fotografie care prezintă elemente din decoraţiunile caselor muscelene este o invitaţie pentru a redescoperi Câmpulungul.

Pe lângă imagini, arhitecţi pasionaţi de istoria Câmpulungului promit o prezentare a elementelor care fac din acest oraş un centru istoric si urbanistic unic în România.

2009-12-17

Articulaţii

"Articulaţii" este o nouă expoziţie Constant Dâmboianu după o lungă absenţă pe simezele muscelene.

Recunoscut în mod deosebit ca un grafician de excepţie, Constant Dâmboianu propune publicului o altă perspectivă asupra artei, sculptura, într-o formă inedită. Artistul îşi ţese pânza ca de păianjen pentru a prinde în ea fascinaţia celor care-i privesc lucrările.

"Articulaţiile" nu sunt o demonstaţie a mobilităţii ci o invitaţie la a privi dincolo de material, de structură, de uman.

2009-10-19

Tabăra Voina 2009

Ne face placere sa va invitam sambata 31 octombrie 2009, ora 12, la galeria Arta din Campulung Muscel,  unde va avea loc vernisajul expozitiei Simpozionului national de pictura "VOINA"- 2009 (editia a zecea- 1-8. 09.2009). Organizator: Conf.dr. Radu Adrian

2009-09-01

Monografia Câmpulungului

"Monografia istorică a Câmpulungului" realizată de preotul Ioan Răuţescu în anul 1943 este cea mai bună lucrare despre istoria bogată a oraşului cu aer de capitală domnească. Lucrarea lui Răuţescu, apreciată de istorici dar şi de cei care vor să înţeleagă trecutul Câmpulungului datorită bogatelor informaţii scrise cu mare acurateţe nu a mai fost reeditată. Puţinele exemplare care se mai găseu pe la colecţionari circulă cu mare greutate datorită fragilităţii cărţii dar şi a grijii proprietarilor de a nu se deteriora cartea rară. Editura Ars Docendi a înţeles nevoia de a republica monografia preotului Răuţescu şi a prezentat-o publicului muscelean la inceput de toamnă.

2009-10-20

Câmpulungul in harti vechi

Editura Ars Docendi - Universitatea din Bucuresti &  Galeria Arta din Campulung va invita sambata, 26.09.2009, ora 11, la Galeria Arta din Campulung, la vernisajul expozitiei "Campulungul  in harti vechi europene" (realizatori Ioan Craciun si Adrian Savoiu) si la prezentarea lucrarii "Campulungul pe harti ale lui Johannes Honterus si Sebastian Munster", autor Adrian Savoiu.

2009-09-25
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.