EXPOZITIE AFIȘE

Ne face plăcere să vă invităm la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde puteți vizita expoziția Galeria cu afișeAnii începutului: 2004-2007. Majoritatea afișelor expuse au fost realizate la Editura Ars Docendi, răspunzând propunerilor expozanților sau autorilor.

Aceasta este prima dintr-o serie retrospectivă de așezări pe simeze ale afișelor celor mai importante evenimente desfășurate aici începând cu 3 iulie 2004, data deschiderii primei expoziții, respectiv a inaugurării Galeriei în cadrul Pristavu Center. Toate evenimentele expoziționale și culturale sunt marcate pe site-ul Galeriei.

Până în prezent s-au succedat 250 de evenimente care, păstrând cadrul și standardul expozițional al unei galerii de artă, s-au caracterizat și printr-o anumită diversitate: artă plastică cu precădere, fotografie, etnografie, artă religioasă, lansări de carte, întâlniri muzicale, teatrale ș.a., multe dintre ele având autori și protagoniști cu recunoaștere națională sau internațională.

Manifestarea actuală cuprinde afișe ale evenimentelor din primii ani, perioadă în care a început constituirea memoriei și istoriei acesteia. Încercăm să intrăm în așa-zisa „nouă normalitate”, continuând tradiția Galeriei și raportându-ne la vechea normalitate, cea de dinaintea pandemiei*. Luni bune, nici aici nu s-au mai putut programa vernisaje, lansări de carte etc. De aceea, am ales o altfel de expoziție, care să le reunească pe cele din primii ani și să ne aducă aminte cum era înainte, când, așa cum inspirat spunea cineva, „eram fericiți și nu știam”.

Privind în urmă prin intermediul afișelor, ne putem (re)întâlni cu deja vechii prieteni și colaboratori ai Galeriei: membri ai mai multor filiale UAP din România, ai Cenaclului „I.D. Negulici”, oameni de cultură, scriitori, actori, artiști fotografi, meșteri populari, colecționari sau studenți, pe atunci, de la UNArte și de la UNATC etc. Unii dintre ei ne privesc de dincolo. Avem acum prilejul să le trimitem aplauzele noastre.

Expoziția va fi deschisă în perioada august-septembrie 2020, putând fi vizitată începând cu data de 27 august – bineînțeles, cu respectarea normelor legale și a restricțiilor generate de situația actuală.

 

„Fără frică în noul an!” a fost urarea dintre ani a realizatorului acestei expoziții (subsemnatul)Chiar că am avut și avem nevoie de curaj în acest an. Și de speranță.

2020-08-27

EVOCĂRI

Sâmbătă 22 februarie 2020ora 11:30Galeria Arta din Câmpulung Muscel va fi gazda a două evocări.

Prima, intitulată Remember Egon Schiele. File dintr-un album de odinioară, este prilejuită de împlinirea a 130 de ani de la nașterea pictorului. Proiectul, propus și realizat de artistul plastic Bob Nicolescu, cuprinde o trecere în revistă a biografiei, a etapelor artistice și a unora dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Schiele.

 

Egon Schiele – repere biografice

1890: Egon Schiele se naște la Tulln, lângă Viena.

1906: Se înscrie la Academia de Arte Frumoase de la Viena. În această perioadă, stilul îi este influențat de mișcarea artistică „Secesiunea Vieneză” și în special de Gustav Klimt.

1909: Pune bazele Neukunstgruppe (Grupul Noii Arte) și realizează o serie de desene, portrete și nuduri.

1910: Se împrietenește și colaborează cu scriitorul și criticul de artă Arthur Roessler și cu colecționarul Carl Reininghaus. Pictează peisaje simboliste și cu teme citadine.

1915: Se căsătorește cu Edith Harms, căreia îi realizează numeroase portrete. Este mobilizat lângă Viena, la supravegherea prizonierilor de război. Continuă să picteze și să participe la expoziții.

1916: Se mută la Viena, unde colaborează la revista Der Anbruch și plănuiește înființarea unei asociații libere de artiști, printre care Schönberg, Klimt și Altenberg.

1918: Secesiunea Vieneză îl invită să expună. Moare la 28 de ani, de gripă spaniolă.

Alături de Gustav Klimt și Oskar Kokoschka, este considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai artei plastice vieneze moderne.

 

Cea de-a doua evocare, cu titlul Tudor Mușatescu (22 februarie 1903 - 4 noiembrie 1970). De 50 de ani tot împreună, marchează începutul unor manifestări dedicate împlinirii în acest an a unei jumătăți de veac de la „retragerea sa în culise”. Reîntâlnirea de ziua lui (22 februarie) își propune spicuiri din paginile jurnalului său de Câmpulung, aflat în curs de apariție. Proiectul a fost susținut încă de la început de Bogdan Mușatescu, fiul dramaturgului, o parte apărând cu sprijinul acestuia în 2003, la Editura Ars Docendi, sub titlul Câmpulungul lui Mușatescu.

„Când eram elev al gimnaziului «Dinicu Golescu» din Câmpulung, aveam – brodat cu fir de aur – numărul 123 pe gulerul înalt și țanțoș al vestonului de uniformă (…). Aveam, deci, o calitate precisă (elev) și o identitate însemnată, matematic, pe guler (123), pe care le regret astăzi, când – eliberat de ele – nu mă mai strigă decât trecutul la catalog.”

(Tudor Mușatescu, însemnare din 18 februarie 1951)

 

 

            Vă așteptăm.

Ioan Crăciun

Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta


2020-02-18

Libertate, deminitate, credinta

Ne face plăcere să vă invităm marți 17 decembrie 2019, ora 16.00, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziției Libertate, demnitate, credință, proiect al Editurii Ars Docendi – Universitatea din București.

Expoziția, dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din ʼ89, cuprinde mărturii și imagini de la evenimentele de atunci, precum și icoane realizate de copii din Câmpulung, sub coordonarea arh. Anca Mihaela Coșa.

Având în centru volumul Vom muri și vom fi liberi, realizat la inițiativa Irinei Nicolau (Editura Meridiane, 1990), textele și imaginile selectate* surprind mai ales participarea tinerilor și a copiilor Revoluției, care s-au aruncat atunci în valul de entuziasm, curaj și sacrificiu ce ducea spre demnitatea și libertatea noastră.

 

„Acești copii puteau muri în orice clipă, înainte să se inventeze un cuvânt pentru funcția pe care o îndeplineau ei. Unii umplu străzile sub gloanțe (...). Alți copii păzesc noaptea intrările în blocuri, în timp ce la câțiva pași se trage cu pistolul mitralieră. Sunt epuizați, nedormiți, înspăimântați și au drept arme cozi de lopeți. De ce fac asta? Ei simt că trebuie.” (Irina Nicolau, Vom muri și vom fi liberi)

 

„Înainte de 1989, mergeam la biserică doar în noaptea de Înviere. Mă miram atunci de ce femei cu coșuri împodobite rămâneau la slujbă, în timp ce noi plecam repede acasă. Apoi am început să citesc, ca să știu. (…) Acum 10 ani am preluat o librărie, cu cărți, icoane și creioane, încercând să citesc și mai mult. Acolo am început să pictăm, cu copiii, icoane pe sticlă, după modelul sfinților de pe pereți.” (Anca Mihaela Coșa, mamă și arhitect)

 

Expoziția va fi deschisă în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020.

2019-12-16

Lansare de carte

Ne face plăcere să vă invităm vineri 29 noiembrie 2019, ora 16.00, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc lansarea volumului Rezistența anticomunistă de la Nucșoara. Portrete de familii, autor Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu, Ars Docendi, 2019.

Acesta reproduce texte, documente și fotografii cuprinse în expoziția cu același nume, prilejuită de comemorarea a 60 de ani de la procesele și execuțiile participanților la rezistența anticomunistă de la Nucșoara (1959). Lucrarea aduce în fața cititorilor câteva crâmpeie din viața membrilor a peste 30 de familii implicate, în perioada 1949-1958, în rezistența anticomunistă și repercusiunile suferite (inclusiv de copiii familiilor pedepsite): condamnări, confiscări, deportări cu domiciliu obligatoriu, execuții.


Partea a doua a evenimentului va consta în spectacolul-lectură Cântecul Memoriei (fragmente de muzică clasică și din documente și literatura de detenție).

Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu a studiat vioara la Conservatorul din Bucureşti şi, între 1990 şi 1991, a fost bursieră a statului italian la Cursul special de perfecţionare al Conservatorului din Fiesole. În perioada 1982-2000 a fost violonistă în Orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucureşti și între 1991 și 2015 a fost cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică. 

2019-11-28

Teodor Vescu

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 9 noiembrie 2019, ora 11.30, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc un dublu eveniment:

 

·         lansarea volumului Lacrima Anei. Antologie, ediție alcătuită și îngrijită de acad. Gheorghe Păun

 

„Această carte este un omagiu adus Anei lui Manole.

Încă în primul număr al revistei, cel din decembrie 2010, reluam Balada Meșterului Manole, iar din numărul următor și până azi în revistă s-a derulat o rubrică intitulată «Lacrima Anei». De fapt, revista este explicit pusă sub semnul fântânii, în timp ce pe fiecare pagină apare o vinietă cu o imagine veche a Fântânii Meșterului Manole (reprodusă și pe coperta cărții de față).

Volumul conține 113 autori (așezați în ordine alfabetică) și semnificativ mai multe poeme, deoarece o parte dintre autori au mai multe bucăți reținute în carte. Am adăugat la final trei variante importante ale baladei populare, mult diferite între ele: varianta «standard» a lui Vasile Alecsandri, cea culeasă de G. Dem Teodorescu și o variantă Gr. G. Tocilescu.” (Gh. Păun, la începutul cărții)

 

·         vernisajul expoziției de pictură a artistului plastic Teodor Vescu

 

Membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Teodor Vescu este absolvent al Academiei de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București, promoţia 1982.

De-a lungul timpului, a deschis numeroase expoziţii în ţară şi în străinătate, având multe lucrări în patrimoniul unor instituţii de cultură şi în colecţii private.

 

„… Arta lui Teodor Vescu s-a născut și a evoluat constant sub semnul armoniei; al unei armonii care nu înseamnă doar o metaforă sau o expresie acoperitoare menită să ascundă lipsa unor note certe de originalitate, ci care emană convingător din fiecare lucrare, fiind rezultatul unui profesionalism fără cusur, al unui mod de a gândi anatomia imaginii spontane sau cu mecanica reordonatoare a hazardului – sintagme evazive și volatile destinate descrierii și justificării actului de creație cărora pictorul le contrapune analiza riguroasă a datului vizual și configurarea artistică a acestuia după principiile îndelung supuse verificării practice ale geometriei, opticii și nu mai puțin logicii clasice.” (Corneliu Ostahie)

 

 

Expoziţia este deschisă în perioada 9 noiembrie-7 decembrie 2019.

2019-11-07

MEMORIA CULORII

Ne face plăcere să vă invităm luni 14 octombrie 2019, ora 16.00, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură Memoria culorilor. 

În cadrul expoziției sunt expuse lucrări ale unui grup de artiști plastici, membri ai Cenaclului de arte „I.D. Negulici” din Câmpulung: Nelu Constantin, Liviu Florian Cioacă, Ionel Dâmboianu, Claudia Mariana Filipescu, Gabriela Ghinea, Rodica Neleț, Gheorghe Paulian, Ștefan Thury

 

Cenaclul „I.D. Negulici” se constituie ca o grupare artistică independentă, definită de preocupările plastice ale membrilor săi, din 29 ianuarie 1970 purtând numele pictorului câmpulungean pașoptist Ion D. Negulici. 

 

Sunt considerați a fi membri fondatori ai Cenaclului artiștii plastici: Alexandru Donici, Nicolae Mitrea, Ștefan Chioreanu, Dalila Ionescu-Oncica, Maria Proca-Jinga, Nelu Constantin, Gheorghe Paulian, frații Istrate Calinic și Clemente, Nicolae Chirca, Ion Scarlat, Pavel Moțoc, Gheorghe Negru și Ion Grigorescu.

 

Astăzi, Cenaclul „I.D. Negulici” își desfășoară activitatea sub egida Casei de Cultură „Tudor Mușatescu” din Câmpulung, având activități și proiecte culturale specifice artelor plastice.Este de remarcat faptul că 7 din cei 36 de membri activi ai Cenaclului fac parte din Uniunea Artiștilor Plastici Profesioniști din România, ceea ce contribuie la menținerea unei valori artistice ridicate a Cenaclului.

 

Prezenta expoziție este un preambul la manifestările dedicate semicentenarului Cenaclului, din 2020.

 

 

Expoziţia este deschisă în perioada 3 - 25 octombrie 2019.

Vă aşteptăm.

Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

 

2019-10-11
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.