Bogdan PETRY

 ÎNTREBĂRI" este titlul vizionarei expoziții de grafică umoristică deschise de graficianul Bogdan Petry la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, începând din 5 august 2023 (vernisaj: ora 11.30). 

Pe simeze se vor afla, operate estetic în maniera sa inconfundabilă - „simț enorm, văz monstruos”/„tai adânc, cos frumos" - , câteva portrete ale unor „nume grele” din cultură si știință, vizavi de posibile „fețe" ale viitorului, în fapt, o provocatoare propunere plastică și discursivă de prezentare a raportului dintre creativitatea umană și inteligența artificială.
Grafician și ilustrator de elită, unul dintre cei mai apreciați caricaturiști români, având o impresionantă vizibilitate, cu background solid în animație și media, Bogdan Petry face parte de 22 de ani din redacția revistei Cațavencii (anterior Academia Cațavencu).
Este recent câștigător al concursului internațjonal de caricatură "Kalosin" (Muntenegru).
 
To be or not to be AI?
AI(n)voluția omului?
IArtificială, viitoarea Evă?
La început era cuvântul, la sfârșit va fi robotul?
Robotul, aidoma omului. Versus sau împreună?
Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care și/ni le pune graficianul prin intermediul acestei expoziții. 
 
Una dintre vocile cele cele mai autorizate, și în acest domeniu, este cea a academicianului Gheorghe Păun („AI sau A nu I?" este titlul unuia dintre ultimele sale articole.). Matematician-informatician de anvergură internațională, inclus de Thompson Institute for Science Information in  categoria „highly cited researcher", inițiator al calculului celular/membrane computing ("sieteme P"), al modelului biologic al computerului ("calculatorul viu?"), este deopotrivă un foarte apreciat om de cultură și un scriitor prolific, cu un special simț al umorului (Pentru vremurile actuale recomandă mai degrabă dictonul „Follow the money!" decât tradiționalul „Cherchez la femme!"). Gheorghe Păun va fi prezent la întâlnire în postura de „AI referee": atât din perspectiva referinței științifice, cât și din cea a unui arbitru în arena  acestei atât de actuale și aprige dezbateri privind inteligența artificială.
 
Transformată într-un veritabil salon de „chirurgie" plastică, Galeria Arta își așteaptă vizitatorii. Eventualele cereri de operații estetice se pot trimite de către viitorii pacienți pe adresa lui Bogdan Petry (bpetrius@yahoo.com). Până pe 10 septembrie suntem la MINA lui!
 
Vă așteptăm!
Ioan Crăciun,
curator al Galeriei Arta 
 

2023-08-01

MEDITAȚIE

Sâmbătă, 24 iunie, ora 12, la Galeria Arta din Campulung Muscel, va avea loc vernisajul expoziției de pictură intitulată „Meditație" 
(peisaj și natură statică). 
Expun cinci împătimiți ai artelor vizuale, artiști plastici prin formație și/sau educație, dar mai ales prin vocație:
   -Mihaela Bălan, absolventă a Facultății de Arte Decorative și Design, Secția murală, UNARTE București (2008), având activitate ca profesor de educație plastică și de organizator de ateliere și centre sociale de voluntariat pentru inițiere în pictură
   -Andrei Cotarcea, absolvent al Facultății de Arte, specializarea regie film și tv, Universitatea Hyperion (2016), autor și regizor de piese de teatru, filme de scurt metraj, spectacole-lectură, absolvent al Institutului Politehnic București, (1989)
   - Adina Cotarcea  studentă la Facultatea de Arte Plastice, Secția sculptură (anul II, master), UNARTE București
   -Florin Lungu, membru al echipei Anticariatului UNU din București, cu expertiză în piața de carte, artă și antichități, psihoterapeut, absolvent de Psihologie la Universitatea din București
    -Ionel Dâmboianu, artist plastic cu experiență și activitate de peste 40 de ani, absolvent al Școlii de Artă din Câmpulung (1975), in prezent coordonator al unui cerc de inițiere în desen și pictură
 
Expozanții au în portofoliu participări la expoziții, ateliere de creație și la alte evenimente artistice, multe dintre lucrările lor aflându-se în galerii de artă sau în colecții ale unor instituții sau persoane private. 
 
Vernisajul se va bucura de câte un cuvânt din partea a doi artiști plastici de largă recunoaștere națională: graficianul Bogdan Petry și sculptorul Radu Adrian.
 
Expoziția va fi deschisă in perioada 24 iunie - 14 iulie, 2023.
 
 Vă așteptăm.
 
 Ioan Crăciun,
 Curator al Galeriei Arta

2023-08-01

ANUL URMUZ

 Joi, 11 mai 2023, ora 16, Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește un eveniment care face parte  din suita de manifestări din acest an  dedicate lui Urmuz, cele mai multe desfășurate la inițiativa și/sau "sub bagheta" academicianului Gheorghe Păun. Sub genericul "URMUZ 2023", întâlnirea cu domnia sa ne va oferi prilejul să aflăm lucruri interesante, mai puțin cunoscute sau inedite despre viața, opera și posteritatea "trist-bizarului" creator și despre „chipurile” prezente pe simeze in expoziția „ Urmuz văzut de mari graficieni ai lumii".


„(...) lumea lui Urmuz pare să fie vrăjită, o lume în care un duh rău, prin procedee magice  a provocat metamorfoze, răsturnări, , mutații contra firii, (...) o parodie a cuvântării și a scriiturii literare, parodie a stilului, a genurilor, a descrierii, a făuririi personajului etc. (Urmuz n.n.) extinde limitele și puterea cuvântului până când provoacă o explozie a sa. El aruncă în aer literatura. (...) Actul său literar reprezintă un fel de sinucidere a literaturii." (Nicolae Balotă, Urmuz, Editura Dacia, Cluj, 1970)
 
În 2023, când s-au împlinit 140 de ani de la naşterea „înainte-mergătorului” avangardelor literare europene (17 martie 1883, Curtea de Argeş),  pe 23 noiembrie  împlinindu-se o sută de ani de la moartea sa (1923, Bucureşti), un veritabil „Festival Urmuz” a fost organizat în judeţul Argeş, sub egida şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Argeş. Un punct important în cadrul Anului Urmuz 2023 îl constituie expoziţia de portrete ale lui Urmuz, realizate de autori din întreaga lume, proiect al Filialei Prahova a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.. Au fost primite aproape 200 de portrete, din peste 60 de ţări. După expoziţiile de la Curtea de Argeş (19 martie) şi de la Biblioteca Academiei Române din Bucureşti (30 martie), o parte dintre lucrările din proiect sunt expuse acum  la Câmpulung, împreună cu câteva lucrări recente, realizate de cunoscuți artiști plastici musceleni pentru actualul eveniment.
Expoziția este deschisă în perioada 11mai -  9 iunie 2023.
                      Vă așteptăm.
 
                       Ioan Crăciun,
                       Curator al Galeriei Arta

2023-08-01

Expozitie icoane

Marți, 11 aprilie 2023, ora 16.00, Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește două evenimente. În  prima parte va  avea loc lansarea la Câmpulung a volumului FORMĂ ȘI CULOARE. Dicționar al artelor plastice din Argeș și Muscel. Sec.XVII-XXI, editura Ecou Transilvan, 2022, Cluj-Napoca. Autoarea, Simona Nagîț, este bibliotecar în cadrul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” din Pitești și reputat documentarist și cercetător. Rod al unei ample și îndelungate documentări, dicționarul conține un număr impresionant de nume, instituții, monumente și manifestări din domeniul specificat. Este de remarcat și faptul că prefața este semnată de criticul de artă Radu George Serafim.
Volumul va fi prezentat de autoare și de Nadia Baciu Fărcaș, director al editurii Ecou Transilvan.
 
Partea a doua a întâlnirii este destinată vernisajului expoziției „ICOANA - FEREASTRĂ CĂTRE CER”, organizată de Casa de Cultură „Tudor Mușatescu” din Câmpulung Muscel, Uniunea Artiștilor Plastici din Romania și Asociația „Artă, Cultură și Educație Musceleană.
Expun doi dintre cei mai apreciați artiști plastici musceleni, nume de referință în domeniul artei religioase:
             Augustin Nicolae Pătru, pictor iconar și restaurator
            Liviu Florian Cioacă, membru al U.A.P.R., filiala Argeș
Invitata galeriei în expoziție: Elena Borundel, doctor în arte vizuale, membru UAPR, filiala București
 
Expoziția va fi deschisă în perioada 11 aprilie - 5 mai 2023.
 
Vă așteptăm.
Ioan Crăciun,
Curator al Galeriei Arta  

2023-08-01

Maria Proca Jinga

Începând din data 4 martie 2023 (vernisaj ora 12.00), Galeria Arta din Câmpulung găzduiește expoziția de pictură „Culorile  generozității”, in memoriam Maria Proca - Jinga. 
Expoziția este organizată de fiica pictoriței, Luminița Jinga, în colaborare cu Asociația „Artă, Cultură și Educație Musceleană" și cu Cenaclul I. D. Negulici din Câmpulung. 
Pictoriță de mare sensibilitate, Maria Proca - Jinga a fost membru fondator al Cenaclului I.D. Negulici, deschizând apreciate expoziții personale și participând la numeroase expoziții colective și tabere de creație.
 
"A fost o ființă minunată. Avea vorba blândă și măsurată, privirile și chipul numai zâmbet, deși viața a supus-o la multe încercări. Iubea fără limite, necondiționat: își iubea fetele și nepoții, iubea pictura și poezia, iubea florile, iubea oamenii, nu era în stare să spună o vorbă rea nimănui. Dăruia oricui orice, mai ales tablouri semnate de ea, pentru a genera un moment de bucurie. Avea în privire acea strălucire de sfințenie, acea lumină pe care doar sufletele mari,,  de credință și-o pot însuși. Dacă a suferit chinuitor pentru ceva în ultimii ani de viață, a suferit atunci când nu a mai putut colinda dealurile în căutarea unui colțișor de rai pe care tăsă îl poată descrie în culoare și atunci când, puțin câte puțin, când nu a mai putut merge la vernisajele de la Galeria Arta, când nu a mai putut picta și când nu a mai putut să își descrie în cuvinte sentimentele ce o năpădeau, dorințele ce o ardeau." (Carmen Oprescu, istoric de artă)
 
In expoziție sunt invitați: Luminița Jinga, care expune lucrări executate în tehnica mixtă și obiecte decorative și arh. Răzvan Radu Mălăncioiu cu schițe de arhitectură.
 
In deschiderea evenimentului, un gând din partea galeriei la împlinirea a 120 de ani de la nașterea lui TUDOR MUȘATESCU.
 
Vă așteptăm.
Ioan Crăciun,
Curator al Galeriei Arta

2023-08-01

Grigore Popescu Muscel

Începând din data de 17.12.2022, Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește expoziția de artă sacră "CULORILE  DIN COȘ", purtând semnătura artiștilor plastici Grigore Popescu Muscel și Maria Popescu Dragomir, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici, atestați și apreciați la superlativ ca pictori muraliști, restauratori și iconari. De data aceasta aduc pe simeze chiar fragmente de frescă, extrase si salvate din propria lucrare, parțial deteriorată la un moment dat, de la Catedrala Nașterea Domnului din Brăila, pe care au început s-o zugrăvească în 2007.

„In prezent, pictura Catedralei Nașterea Domnului din Brăila se apropie de sfârșit, iar expoziția deschisă la Galeria Arta are valențele unei celebrări, pentru că încununează un demers artistic complex, solicitant și cu multe provocări, dar are, totodată, și o dimensiune pedagogică explicită.(...)  Grigore Popescu Muscel realizează o artă murală de sinteză, respectând vechile rețete de preparare a frescei, o artă unde predomină elementele definitorii și canoanele de tradiție bizantină, specifice reprezentărilor iconografice din Biserica Răsăriteană, pe care se „altoiesc” în chip ingenios influențele mai multor stiluri de pictură murală, aparținând unor epoci diferite, de la prerenașterea veacurilor al XII-lea și al XIII-lea, și până la renașterea europeană târzie ori chiar manierism.” (Luiza Barcan, critic de artă)
 
Mulți specialiști îl consideră pe Grigore Popescu-Muscel un  continuator al lui Pârvu Mutu Zugravul, ilustrul său precursor și model. Este legat de acesta și prin obârșia comună (Câmpulung Muscel), dar mai ales prin calitatea de excepție a lucrărilor, viziunea picturală, trăirea adâncă și înțelegerea misiunii de reprezentant al autenticei arte sacre și de creator de școală.
 
„(...) Grigore Popescu se numără  printre puţinii artişti care dau viaţă vechilor norme ale picturii bizantine în forme de înaltă calitate estetică, ce implică o asimilare sensibilă şi personală a artei bizantine, dar şi o adâncă credinţă în ideile creştinismului răsăritean, ca şi o dragoste pentru frumuseţea particulară a morfologiei figurative bizantine...”(Corina Popa, istoric de artă)
 
„Pictura în frescă este tehnica pe care Grigore Popescu-Muscel și Maria Popescu-Dragomir o stăpânesc precum maeștrii de odinioară. (...) Subtili, imaginativi și profund artiști, mistici smeriți în contemplarea și revelarea cu prospețime a simbolurilor sacre au înscris cu brio opera murală în patrimoniul nemuritor al ortodoxiei, pentru care icoana este o fereastră spre un absolut actual, contemplare vie a spiritualității creștine - iată, chiar și contemporane - sub specia perenității.” (Doina Mândru, istoric de artă)
 
Expoziția, deschisă in perioada 17.12.2022-10.02.2023, va fi prezentată de  Luiza Barcan, critic de artă, vernisajul având loc sâmbătă 17 decembrie, la ora 11.30. 
 
Vă așteptăm!
 
 
 
Ioan Crăciun
Curator al Galeriei Arta
 

2022-12-20
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.