Adrian Săvoiu (2015-12-16)

Editura Ars Docendi – Universitatea din București, editură cu profil academic și cultural, inițiatoarea colecției Muscel/Câmpulung,  vă invită duminică 20 decembrie 2015, ora 17, la Galeria Arta din Câmpulung,  pentru o retrospectivă a celor 17 volume publicate de Adrian Săvoiu în ultimii 10 ani, integrate acestei colecții. Autorul și invitații săi vă așteaptă să fim împreună la ceas aniversar, cu evocări despre oameni și călători prin Muscel, scrisori roase de vreme și fotografii din arhive personale, mărturisiri ale peregrinilor și istorii uitate ale locului.  

Pentru majoritatea proiectelor sale, Adrian Săvoiu a avut un parteneriat permanent cu Editura Ars Docendi, unde și-a publicat cea mai mare parte a volumelor. Între ele se înscriu Câmpulung Muscel. Scrinul cu amintiri (2005, ed. a II-a 2008) și Magazinul de bric-à-brac literar (2009), axate pe subiecte de istorie literară, portretizări, evocări și reconstituiri. Autorul a publicat, folosind arhiva proprie, corespondența primită de Mihai Moșandrei de la diverși scriitori, precum și corespondența trimisă acestuia de unchiul său, poetul Dimitrie Nanu, în volumul  Dimitrie Nanu – Mihai Moșandrei. Corespondență (2010).

O colecție de documente ale timpului (note și impresii de călătorie) este crestomația Câmpulungul în mărturiile vremii (2008), care adună cele mai interesante pagini scrise de călătorii români și străini care au trecut prin Câmpulung de-a lungul a peste trei secole. Pe linia aceleiași pasiuni pentru istoria Muscelului se înscriu volumele Mănăstirea Nămăești în mărturisiri ale peregrinilor (2010), Muscelul. Mărturii în timp (2012), precum și albumele cu imagini-document Chipuri de odinioară din Muscel (2010 - coautor), Monumente istorice ale României. Tipuri din județele Argeș și Muscel. Anul 1893 (2011), Prin Câmpulung și pe muscelele lui (2012 – coautor).

 Preocupat de cartografia medievală, Adrian Săvoiu a comentat primele hărți în care apare orașul Câmpulung în volumul  Câmpulungul pe hărți ale lui Johannes Honterus și Sebastian Münster (2009). Pornit în recuperarea memoriei ascendenților săi direcți, a reconstituit prin documente și  mărturii orale istoria a cinci generații din familia sa și, în special, a tatălui, în lucrări precum Săvoiu – cronica unei familii din Muscel și Profesorul Benone Săvoiu – 100 de ani de la naștere. Pentru toate volumele și albumele menționate s-au organizat lansări, atât la târgurile internaționale de carte Gaudeamus și Bookfest din București, cât și la Galeria Arta din Câmpulung.

 

 Vă așteptăm

Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

video

Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.