EXPOZIȚIE IOAN POP PRILOG (2021-05-27)

Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește, începând de sâmbătă 29.05.2021, ora 12.00, expoziția de pictură a artistului plastic Ioan Pop Prilog, membru al Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Baia Mare.

Absolvent al Universității de Nord din Baia Mare, Facultatea de Arte, și al L’École Supérieure d’Art et Design, Reims, Franța, Ioan Pop Prilog a deschis numeroase expoziții personale, ultimele în 2021, la Curtea de Argeș și Râmnicu Vâlcea.

A participat la importante expoziții de grup și tabere de creație. Multe lucrări ale sale (pictură sau artă monumentală) se găsesc, în colecții particulare sau spații publice, în România și în străinătate (Austria, Franța, SUA, Elveția, Canada, Germania).

„Ioan Pop Prilog este un pictor cu vocația monumentalității, pânzele sale revendică spații largi și desfășurări care depășesc proporția umană. Plajele întinse ale culorilor luminoase și dinamica structurilor compoziționale generează efecte spațiale caracteristice exploziei și imploziei spațiului. Descoperim o plutire, o suspendare a maselor în contrast cu haloul cromatic al luminii. Dinamica turbionară a structurilor abstracte imprimă spațiului plastic o dinamică în plină desfășurare spre un maxim cu tendințe centripete sau centrifuge.

Atunci când abstractul se coagulează în forme recognoscibile descoperim crâmpeie din întregul unor aripi. Estetica fragmentului evocă simbolic un univers al îngerilor și al măiastrelor, iar sentimentul spațialităților infinite se apropie de înțelesurile multiple ale semnificațiilor religioase.

Prin această fantă a interpretării, artistul relaționează bizantinismul cu contemporanul și spiritul religios cu cel științific. Îngeri și lumină, aripi și înălțare, măiastre și transparență, materie și antimaterie, sunt ingredientele căutate spre reprezentare de Ioan Pop Prilog. Heruvimii de lumină tranzitează spațiul plastic, iar umbrirea lor rămâne imortalizată în pânză.” (Gazeta de Maramureș, Vasile Duda – istoric de artă)

 

În expoziția actuală sunt reunite lucrări recente, reprezentative pentru ultima perioadă de creație a artistului.

La deschidere va fi prezentă Luiza Barcan, critic și istoric de artă.

Expoziția va fi deschisă în perioada mai-iunie 2021 și va putea fi vizitată cu respectarea restricțiilor și reglementărilor legale pentru spații închise specifice perioadei de pandemie, aplicate și afișate în clădirea care găzduiește și galeria.

 

Vă așteptăm.

Ioan Crăciun,

Director al Editurii Ars Docendi

Curator al Galeriei Arta

video

Introducere stire


Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.