LANSARE CARTE ADRIAN SĂVOIU (2019-06-19)

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 22 iunie 2019, ora 11.30, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc lansarea a două volume apărute la Editura Ars Docendi-Universitatea din București:

 

·         Calitatea educației. Învățare. Dezvoltare umană. Volum omagial dedicat profesorului Ioan Neacșu, coordonatori: prof. univ. dr. Dan Potolea și lector univ. dr. Firuța Tacea

·         Jurnalul Laurei (1981-1985), de Ileana Săvoiu, ediție îngrijită, cuvânt-înainte, cronologie și note de Adrian Săvoiu   

 

Personalitate proeminentă a pedagogiei românești contemporane, prof. univ. dr. Ioan Neacșu s-a născut în anul 1945 în localitatea Mățău, județul Argeș. A urmat, în perioada 1959-1965, cursurile Liceului Pedagogic din Câmpulung-Muscel. Bazele pregătirii psihopedagogice au fost continuate la Universitatea din București, în cadrul Facultății de Filosofie, specializarea Pedagogie-Română, în perioada 1965-1970, parcurgând următoarele discipline: științe ale educației, psihologie, filologie, discipline filosofice, practică profesional-didactică.

„Profesorul Ioan Neacșu este o autoritate națională recunoscută în problematica învățării. A scris numeroase volume și studii care îi conferă o poziție privilegiată în comunitatea academică românească și dincolo de granițele ei. Motivație și învățareInstruire și învățareMetode și tehnici de învățare eficientăÎnvățarea academică independentă sunt câteva dintre cărțile fundamentale, dedicate exclusiv învățării sau unor conexiuni cu câmpurile învecinate – educația și dezvoltarea personalității.
        Domeniul învățării este explorat și exploatat dintr-o varietate de perspective și registre și în registre multinivelare: natură, tipologii, mecanisme asociate diferitelor teorii ale învățării, stiluri de învățare, strategii de optimizare a învățării, metode de evaluare a rezultatelor școlare. Unele dintre cercetările inițiate de autor au caracter de pionierat, cel puțin în spațiul autohton: raportul dintre teoriile învățării și metodele de instruire; relația stil de predare – stil de învățare; învățarea activă academică, metacogniția în învățare etc.” (Prof. univ. emerit dr. Dan Potolea)

Volumul Calitatea educației. Învățare. Dezvoltare umană reunește studii științifice și evocări dedicate profesorului Ioan Neacșu de către specialiști din domeniu de la Universitatea din București și de la alte universități și institute de cercetare din țară.

 

 

„Redactarea unui jurnal despre evoluția unei fetițe în vârstă de numai doi ani poate fi considerată, cu siguranță, ceva puțin obișnuit. De aceea tipărirea Jurnalului Laurei (1981-1985), scris de profesoara Ileana Săvoiu despre nepoata ei Laura Ana-Maria Săvoiu, ar putea fi o premieră în domeniu. Consemnat cu cerneală albastră pe un caiet dictando de 100 de file, legat cu arc metalic, conținutul Jurnalului a fost cunoscut până acum în manuscris doar de patru-cinci apropiați ai autoarei. Până la publicare, a rămas alături de alte însemnări într-o noptieră din camera sa timp de peste trei decenii”, scrie într-o notă de prezentare Adrian Săvoiu, îngrijitorul ediției.

Ileana Săvoiu (1925-1994), născută la Câmpulung, a urmat Facultatea de Matematică și Fizică a Universității din București între 1945 și 1950. După absolvire a fost profesoară de matematică la Liceul Pedagogic din Câmpulung, actualul Colegiu Național Pedagogic „Carol I”. În anul 1965 a devenit președinte al Subfilialei Câmpulung din cadrul Societății de Științe Matematice din România. În 1971 Ministerul Educației și Învățământului i-a acordat titlul de „Profesor evidențiat”. A publicat articole de specialitate în volumul Școala Argeșului și a susținut comunicări științifice desfășurate sub egida Societății de Științe Matematice – Filiala Argeș. A fost vicepreședinte al Secției Câmpulung a Societății Numismatice Române. Activitatea sa didactică este menționată în monografiile Colegiului Național Pedagogic „Carol I” din 1967, 1992 și 2017, Ileana Săvoiu numărându-se printre profesorii de elită ai școlii câmpulungene. (Adrian Săvoiu)

 

Vă așteptăm.

 

Ioan Crăciun

Director al Editurii Ars Docendi

video

Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.