Mozaic din Mesopotamia (2015-11-10)

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 14 noiembrie 2015, ora 11, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziției de pictură Mozaic din Mesopotamia. Expune artistul plastic Ammar Al Nahhas, membru al Asociației de Arte Frumoase din Siria. 

Absolvent al Facultății de Arte Plastice din Damasc, secția Sculptură, Ammar Al Nahhas a deschis numeroase expoziții în Siria și în străinătate. În 2006, s-a stabilit în România, unde a debutat în 2010, la Galeria Basil, cu expoziția Orient`s History, avându-l ca invitat special pe criticul și istoricul de artă Virgil Mocanu. S-a impus rapid în peisajul plastic românesc, cu manifestări de înaltă ținută artistică, majoritatea în București, dar și în provincie (Sinaia, Curtea de Argeș, Sighișoara, Târgoviște, Târgu Mureș etc). În acest an a fost participant la Tabăra de pictură Oratia (Dâmbovicioara).

"Schimbarea majoră de peisaj produsă o dată cu venirea în România a necesitat o oarecare reformulare a limbajului plastic și, în special, a rețetei cromatice anterioare. Cu toate acestea, Ammar Al Nahhas nu și-a diminuat în niciun fel vigoarea identității stilistice originare, insistând în majoritatea tentativelor  de a imortaliaza  pe pânză sau pe hârtie priveliști ori scene ce îi erau în principiu străine, pe relevarea similitudinilor inerente constant descoperite de artistul autentic în cele mai diverse configurații vizuale preexistente transcrierii lor ca structuri de semne și simboluri plastice. (...) Lucrările sale ilustrează într-o manieră remarcabilă atașamentul indubitabil al lui Ammar Al Nahhas față de spiritul culturii orientale, dar și deschiderea sa spre alte orizonturi de gândire și de înțelegere a genezei, determinării și finalității actului de transfigurare artistică. (...) Continuând într-o manieră cât se poate de personală experiența estetică a lui Fateh Al Mudarris, unul dintre cei mai importanți artiști plastici din Siria zilelor noastre, fost profesor la Universitatea din Damasc, poziție din care a exercitat o influență covârșitoare asupra multora dintre studenții săi (un fel de Corneliu Baba ori Alexandru Ciucurencu din cel mai longeviv oraș-capitală cunoscut în istorie),  dar fiind receptiv și la sugestiile compatibile cu propria sa viziune stilistică provenite din diferite zone și sfere cultural-artistice, orientale și europene, cu care a intrat în contact, Ammar Al Nahhas promite să-și impună numele nu numai în pictura contemporană a țării sale, ci chiar și în cea românească, la diversitatea și dinamismul manifestărilor prezente ale căreia contribuie, iată, cu modestie și onestitate, prin tot mai desele expoziții personale ori de grup la care își invită vizitatorii, și ei parcă din ce în ce mai mulți la număr, mai motivați și mai statornici." (Corneliu Ostahie) 

Expoziția este organizată în colaborare cu 
Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România și Casa de Cultură Tudor Mușatescu din Câmpulung Muscel și va fi deschisă în perioada 14 noiembrie - 10 decembrie 2015.

Vă așteptăm!

Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

video

Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.