Chipuri de odinioară din Muscel


Acest album spune o "poveste" de acum o sută de ani. Åžtergând uitarea de pe vechi fotografii de familie sau de cărți poștale ilustrate rătăcite prin sertare, el vrea să reconstituie o lume dispărută, dar plină de farmecul amintiriiO lume a oamenilor obișnuiți, normală, uneori mondenă, alteori ușor desuetă, răzbate din clișeele unor fotografi numiți Cavallar, Speek, Munteanu, Constantinescu ori Dobrescu. Multe imagini își au magia lor, precum cea în care Miss Muscel 1929 zâmbește galeș. dincolo de timp, puțin trist, asemenea Giocondei. Chipul ei se întrupeză parcă dintr-o ceață și rămâne astăzi învăluit într-unindescifrabil mister.

 

2010-07-23

Bogdan Petry

Atunci când Câmpulungul sărbătorește zilele orașului, Bogdan Petry se reîntoarce acasă pentru a se întâlni cu prietenii, dar niciodată nu vine singur ci împreună cu personajele sale. Anul acesta pe simezele Galeriei Arta au fost așezate personajele care populează politica și viața publică a României, "stilizate" evident de mâna plină de har și umor a lui Bogdan Petry, Personalitățile devenite personaje au fost supuse unui proces de îmbătrânire rapidă de către caricaturist, astfel încât publicul a vut parte de o călătorie în timp și de o întâlnire cu niște oameni care acum ne conduc viața, ridați, dar nu neapărat mai inteligenți.

2010-06-21

lansare de carte

"Frânturi de viață - amintiri, pagini de istorie și geografie locală" realizată de Nicolae Vintilă este o culegere de reflecții a unui profesor câmpulungean. Este o carte de amintiri despre oameni și întâmplări dar și despre lecturile care l-au format și l-au însoțit întreaga viață. Scrierea este o trecere de la realitate la ficțiune, de la descrierea oamenilor din jur la personaje din romane care au trăsături comune, sau descrierea unor evenimente transpuse prin intermediul versurilor scrise de marii poeți.

"Însemnări amânate " scrisă de Ion Dudu Vlădău este tot o carte de amintiri scrise însă versificat. Cartea amintește într-un fel de epopeile antice, pentru că există un personaj central, autorul însuși, care trece prin diverse situații.

Ion Dudu Vlădău și Nicolae Vintilă sunt la ora debutului, unul târziu dacă e să ne raportăm la vârstă, dar  așteptat de toți cei care le cunosc pasiunea pentru literatură.

2010-06-09

Graffiti și carte

Gabriel Daradici și Daniel Fira sunt doi tineri artiști cărora le place adrenalina. au ales să se exprime prin intermediul graffiti-ului, o formă de pictură controversată dar care treptat capătă valoare de artă. Găzduirea lucrărilor lor de graffiti la Galeria Arta este o demontrație a faptului că desenele de pe metrouri, poduri sau clădiri nu sunt dor o formă de manifestare a unor tineri excentrici ci o modalitate de exprimare plastică. Cei doi au și avantajul de a fi sprijiniți și educați artistic de pictorii Constantin și Iulia Daradici, iar desenele lor nu sunt doar mesaje adolescentine ci o îmbinare între formă și culoare.

Evenimentul găzduit de Galeria arta a avut parte și de o lansare de carte, "Din natură adunate" semnată de Carmen Ungureanu. Aici este vorba de o manifestare artistică prin intermediul cuvintelor a unei pictorițe care face parte din noua generație de artiști plastici  câmpulungeni.

2010-05-16

Câmpulungul în imagini

Câmpulungul în imagini este o expoziție de fotografie realizată de către elevi și foști elevi ai Colegiului "Dinicu Golescu". Provocarea tinerilor fotografi a fost să prezinte orașul în care locuiesc așa cum îl văd și percep în fiecare zi, iar rezultatul a fost unul spectaculos. "Orașul lor" este unul în care soarele explodează când apune, unde propriul liceu este surprins de parcă ar vrea să povestească despre destinele miilor de elevi care i-au trecut pregul, copacii înfloresc de parcă ar fi un câmp de bumbac copt, iar casele ascund legende senzaționale. Câmpulungul tinerilor seamănă izbitor cu cel prezentat în vechile ilustrate de la începutul secolului XX, păstrarea aspectului orașului nefiind o demontrație a faptului că nu evoluează ci a importanței păstrării tuturor elementelor care fac din prima capitală românească o cetate unică.

 

2010-05-16

Scoala din Galerie

Galeria Arta a devenit școală pentru tinerii care vor să învețe să picteze dar și să-și completeze  informațiile din domeniul artei. Profesor este Gheorghe Paulian, pictor dar mai ales dascăl pentru multe generații de artiști plastici. Åžcoala din Galerie a reușit să suplinească neputința autorităților locale de a oferi un spațiu în care să se realizeze cursuri dedicate celor care vor să se inițieze în domeniul artelor plastice, dar s-a dovedit că, varianta de rezervă a fost una mult mai bună. Gheorghe Paulian a reușit să strângă în jurul său mulți tineri (fizic dar și spiritual). Este un fel de "Academia lui Paulian".

Ca orice școală, cea din galerie are teze și examene. Pentru aspiranții la titlul de "artist plastic" examenul a fost o primă expunere publică a lucrărilor.

2010-02-12
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.