Vernisaj și lansare de carte

In data de 12.11.2022, ora12, Galeria Arta din Campulung Muscel găzduiește doua evenimente:

vernisajul expozitiei de pictură "Altarul culorilor" (expun Mihai Șerbănescu, Liviu Cioacă, Zoe si Maya Petry), deschisă în perioada 12.11-15.12.2022 și
lansarea albumului Pictura din Muscel, autor Pavel Beloiu.
 
Mihai Șerbănescu, absolvent al Universității Naționale de Arte din București, membru UAPR, filiala București, este un nume de referință în pictura românească contemporană. Are un palmares impresionant: expozitii personale, de grup și colective, tabere de creații, premii in țară și străinătate. În 2003 a fost decorat de președintele României cu ordinul "Meritul cultural".
Liviu Florian Cioacă, membru UAPR, filiala Argeș, are o îndelungată și recunoscută activitate expozițională și organizatorică, fiind unul dintre promotorii artei plastice muscelene, prin Cenaclul I.D.Negulici și, mai recent  al asociației pe care a înființat-o și o conduce din 2021.
Zoe și Maya Petry, talentatele fiice ale renumitului grafician și caricaturist Bogdan Petry, sunt deja prezențe insolite și foarte apreciate mai ales in mediul online.
 
Vernisajul se asociază în mod fericit cu lansarea albumului Pictura în Muscel., aflat la a treia ediție. Autorul, Pavel Beloiu, câmpulungean stabilit de mulți ani în S.U.A., om de cultură profund spiritual, răspunde propriei provocări, onorând astfel o carte de vizită recunoscută în domeniul artei plastice.
Albumul a apărut cu sprijinul colaboratorilor și prietenilor autorului, Gheorghe Pristavu și Marius Ovidiu Bascacov.
 
Vă așteptăm.
Ioan Crăciun,
curator al Galeriei Arta

2022-11-08

Paul Mateoiu

 La Galeria Arta din Câmpulung, miercuri 31 august 2022, ora 15.30 va avea loc lansarea 

volumului  de versuri „Sculpturi de fum”, autor Paul Mateoiu.

2022-08-29

Dimitrie Ionescu Berechet

 
 Câmpulungeanul Dimitrie Ionescu-Berechet: o viață închinată arhitecturii
Galeria Arta, Câmpulung-Muscel, 27 august-24 septembrie 2022
 
În perioada 27 august-24 septembrie 2022, Galeria Arta găzduiește expoziția Câmpulungeanul Dimitrie Ionescu-Berechet: o viață închinată arhitecturii, (vernisaj 27.08.2022, ora 11:30).
Expoziţia are un caracter omagial şi face parte dintr-un amplu proiect menit să readucă în atenţia specialiştilor şi a publicului larg activitatea unuia dintre cei mai mari și prolifici creatori
din spaţiul arhitecturii româneşti, arhitect şef al Patriarhiei Române între 1930-1963, autorul a peste 450 de proiecte de arhitectură bisericească şi civilă, în ţară şi în străinătate, dintre
care un loc de frunte îl ocupă biserica Parcul Domeniilor (Caşin) din Bucureşti, Căminul şi biserica românească de la Ierusalim, Mausoleul eroilor de pe muntele Mateiaş sau Primăria
din Câmpulung-Muscel. Arhitectura Berechet revine pe simezele Galeriei Arta după 10 ani, într-o expoziție menită să comemoreze împlinirea a 100 de ani de la absolvirea Școlii
Superioare de Arhitectură din București de către cel omagiat.
Nucleul expoziţieie este constituit din reproduceri ale unor planșe și schițe de arhitectură, fotografii de epocă și documente inedite, cuprinse în arhiva de familie arhitect
Dimitrie Ionescu-Berechet. La acestea se adaugă o serie de fotografii realizate de Cristina și Ștefan Ionescu-Berechet, precum și fotografii puse cu amabilitate la dispoziție de
către Agenția Basilica, redacția ziarului Lumina, Arhiepiscopia Târgoviștei, Părintele Arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sf. Sinod, Pr. consilier Cosmin Bloju,
Pr. Silviu Cluci, domnul George Ioniță,  și alții. Machetarea panourilor prezente în expoziție a fost realizată de către domnul arhitect Șerban Nechita.
Cu prilejul vernisajului va fi prezentat și albumul mongrafic Arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet (1896-1969). Viața și opera, Ed. Monitorul Oficial, 2022, elaborat de către
Ștefan Ionescu-Berechet, album proaspăt ieșit din tipar, care cuprinde planșele și fotografiile expuse pe simeze, alături de un bogat material documentar și ilustrativ.
 
Proiect realizat de Cristina și Ștefan Ionescu-Berechet
Curatorul expoziției: Ioan Crăciun
 
Vă așteptăm! 

2022-08-23

Expoziție CCTM

Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește expoziția de pictură  "Câmpulung prin culorile anotimpurilor"- vernisaj: 2o iulie 2022, ora 12 -, lucrările expuse fiind realizate de participanții la recenta tabără de creație cu același nume. Evenimentul este organizat de Casa de Cultură "Tudor Mușatescu" din  localitate prin intermediul Cenaclului de Arte Plastice I .D. Negulici, în cadrul Zilelor Municipiului Câmpulung din acest an.
Pe simeze regăsim Câmpulungul prin reprezentări plastice ale unor locuri pitorești și clădiri de patrimoniu purtând semnăturile unor importanți arhitecți.
 
Dintre membrii Cenaclului I. D. Negulici expun: Alexandru Marinescu, Grigore Stan, Carmen Koszoruș, Claudia Filipescu, Liviu Florian  Cioacă, Rodica Neleț, Gheorghe Zamfir, Marius Crețu, Ecaterina Mihai, Ion Hultoană, Carmen Măgureanu, Cornel Popa.
 
Invitați în expoziție: Mihai Marin Cârstea, George Păunescu, Dorin Apreutesei, Tudor Meiloiu, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din Romania, filiala București
 
Expoziția este deschisă până pe data de 22 august 2022.
 
 Vă așteptăm.
 
Ioan Crăciun,
Curator al Galeriei Arta

2022-07-21

Ion Turbatu

Galeria Arta din Câmpulung găzduiește, sâmbătă 9.07.2022, ora 11, o întâlnire cu universul cultural și poetic al învățătorului muscelean Ion Turbatu. 
Evenimentul este prilejuit de lansarea volumului de poezii ZIGZAGURI DE LUMINĂ, îngrijit si publicat de Iuliana Amăriutei Grigorescu la Editura Ars Docendi, in 2021, după manuscrise ale bunicului său, Ion Turbatu. Născut la Brădet în 1904, absolvent al Scolii Normale din Târgu Mures, Ion Turbatu s-a format în efervescența culturală, educațională si socială de dinainte și de după Marea Unire din 1918.
 
 „Poezia lui Ion Turbatu, scrisă între cele două Războaie Mondiale, continuă un filon puternic, afirmat înainte de Unirea din 1918, prin lirica lui Coșbuc și Goga. Întâlnim în poeziile învățătorului din Muscel și unele ecouri eminesciene, mai ales în poemele de dragoste. Dar cine oare, la începuturile creației sale, n-a fost influențat de Eminescu, chiar dacă poetul s-a numit Bacovia sau Arghezi? În lirica sa, Ion Turbatu cultivă teme și motive specifice tradiționalismului românesc interbelic. Pe linia lui Ion Pillat, poetul muscelean scrie despre locurile copilăriei și peisaje cu dealuri molcome, despre figuri istorice și anotimpuri, despre Brădetul natal și lumea satului. Iar deasupra tuturor acestora se simte fiorul religios." (Adrian Săvoiu)

Chiar dacă s-a stins din viață la 41 de ani, în 1945, a lăsat în urmă nu numai amintirea unui învățător apreciat de comunitatea musceleană, la Schitu-Golești și la Godeni, ci și o foarte bine conturată și matură operă literară. 

Evenimentul este întregit cu o miniexpoziție, conținând manuscrise ale poeziilor și caietelor de lucru ale autorului și fotografii vechi de familie.

Vă așteptăm.
Ioan Crăciun, editor
Curator al Galeriei Arta
 
                                                        

2022-07-21

Gheorghe Paulian

Galeria Arta din Câmpulung găzduiește, începând de vineri, 24 iunie 2022, expoziția de pictură și grafică de carte DIALOGIL TĂCERII. In memorian Gheorghe Paulian, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din Romania, Asociatia Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din Romania și Asociația Arta Culturii și Educației Muscelene. 
Axată pe ilustrație de carte, expoziția iși propune să aducă un omagiu celui care a fost pictorul, graficianul și pedagogul Gheorghe Paulian,  unul dintre cei mai importanți membri ai Cenaclului I. D. Negulici, avand contributii importante la începuturile și dezvoltarea acestuia, la mișcarea artistică musceleană.
Ca invitați in expozitie, se alătură cu pictură artiștii plastici: Mihai Marin Cârstea, Mihai Șerbănescu și Liviu Florian Cioacă, membri ai UAPR, ultimul fiind inițiatorul și catalizatorul evenimentului.
Vernisajul va avea loc vineri, 24 iunie 2022, expoziția fiind deschisă până pe data de 15 iulie 2022. 
 
Vă așteptăm.
 
Ioan Crăciun
Curator al Galeriei Arta  

2022-06-22
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.