1 iunie

Luna iunie este dedicată de Galeria Arta copiilor talentaţi. Micii pictori pregătiţi în cadrul Şcolii de Arte din Câmpulung au fot invitaţi să expună cele mai reuşite lucrări. Alături de desenele pictorilor din Corbeni pregătiţi de Elena Stoica, talentaţii pictori câmpulungeni au expus desene premiate la multe concursuri naţionale sau internaţionale de profil.

 

2008-06-03

Fotografie studenţească

Jurnalismul în imagini

Studenţii Facultăţii de Jurnalism din Piteşti şi-au exersat talentul de fotografi şi au realizat o expoziţie. Abordând în special lumea din imediata lor apropiere, tinerii viitori jurnalişti sau axat în special pe teme sociale, fotografiile fiind mai mult cronici în imagine decât artă fotografică.

2008-04-22

Lansare de carte

Judeţul Muscel 1831-1939

     Vasile NOVAC

"În ultimul deceniu, cercetătorul, muzeograful şi istoricul Vasile Novac ne-a obişnuit cu seria de lucrări intitulată „Generali…”. O muncă asiduă, continuă, meticuloasă şi plină de răbdare. Zile de-a rândul, Vasile Novac ne-a obişnuit pe „noi”,  cei prezenţi la Sala de Studiu a Arhivelor Militare Române de la Piteşti, cu prezenţa sa tăcută şi modestă, aplecat deasupra dosarelor de ofiţeri ai armatelor române născuţi în fostele judeţe Argeş şi Muscel.
„Generalul”, cum este cunoscut printre apropiaţii de aici, descifra, asemenea unui astrolog din vechime, emblematicele destine ale ofiţerilor săi, din registrele legate cu ferecături metalice, dându-le viaţă prin cărţile sale, ce au apărut într-o cadenţă constantă: „Generali Câmpulungeni” (Piteşti, 1996, Ed. Cultura,  288 p.), „Generali Piteşteni I” (Piteşti, 2001, Ed. Nova Internaţional, 288 p.), „Nicolae Gloescu şi alţi generali câmpulungeni” (Piteşti, 2002, Ed. Nova Internaţional, 332 p.), „Generali Piteşteni II” (Piteşti, 2003, Ed. Nova International, 276 p.).
Ultima apariţie editorială din acest ciclu care-l şi încheie, a fost cea intitulată „Generali Argeşeni” ( 2 vol., Piteşti, 2006, Ed. Nova Internaţional, 496 p. + 480 p.)."
Preocuparea pentru ostaşii români a fost completată de cea pentru Judeţul Muscel căruia i-a dedicat un studiu asupra vieţii sociale, politice şi culturale analizând documente pe durata unui secol.

2008-04-10

Lansare de carte

Câmpulungul Muscelului reflectat în Catagrafia din anul 1838

Ştefan Trâmbaciu şi Spiridon Cristocea

Catagrafia anului 1838 este o sursă importantă de studiu pentru toţi cei care vor să studieze istoria Câmpulungului. Publicarea datelor statistice din catagrafie permit comparaţii, predicţii sau analize asupra societăţii muscelene.

2008-04-17

Portret de femeie bizantină

Mihaela Mănescu - "Portret de femeie bizantină"

Daca viziunea crestina asupra familiei a reusit sa influenteze in mare masura legislatia imperiala, nu acelasi lucru poate fi spus despre situatia femeii. In Biserica, la fel ca si in societatea romana, femeia era privita in continuare ca o fiinta slaba fizic si uneori periculoasa pe plan moral, care ar fi putut deveni in mod usor victima a ispitelor si pacatelor.
Dar, in vreme ce invatatura crestina sustinea ca femeile, la fel ca si barbatii, trebuiau si puteau sa incerce sa depaseasca slabiciunile lor fizice si morale, cu ajutorul Duhului Sfant, opinia publica si legislatia imperiala continuau sa considere femeia ca fiind o creatura slaba si fara importanta din punct de vedere socio-legal. Sa surprinzi femeia si evolutia sa intr-un imperiu ce s-a nascut odata cu acceptarea crestinismului ca religie licita este o experienta mai mult decat interesanta.
In spatiul bizantin ea a ajuns sa indeplineasca sarcini necunoscute pana atunci in istoria umanitatii: diaconita, monahie, mucenita prin marturisirea credintei crestine. Un lucru, fara indoiala, este de netagaduit: ca diaconita reprezinta un ordin feminin, foarte singular, care se incheaga de-a lungul unei intregi epoci glorioase a vietii pastorale si liturgice a Bisericii.
Pe langa cele amintite, si-a reafirmat si intarit statutul de mama, sotie sau conducatoare in stat. Putine state au dat femeii mai mult spatiu, i-au acordat un loc mai considerabil, i-au oferit o mai larga influenta asupra chestiunilor politice si destinelor guvernarii, decat a facut Imperiul Bizantin.
La finalul cartii, ne amintim, pe de o parte de acei Sfinti Parinti care in operele lor au abordat tema femeii, iar pe de alta de rolul important jucat de aceasta in cultura Imperiului Bizantin. Prin cele continute in paginile acestei lucrari am incercat sa ofer cititorului o alta fateta a istoriei Imperiului Bizantin.

 

2008-03-22

Instantanee scoţiene

Ducu Gheorghiescu - "Instantanee scoţiene"

Pe simezele galeriei vor fi expuse  fotografii color de format 50x70 cm, realizate de artistul fotograf Ducu Gheorghiescu din Curtea de Arges, realizate in periplul sau prin Insulele Hebride.

Ducu Gheorghiescu s-a nascut in data de 25 ianuarie 1974, in Curtea de Arges si a absolvit Universitatea Politehnica din Bucuresti.
Cu lucrarile sale a participat la mai multe expozitii de grup organizate in Curtea de Arges, Pitesti, Bucuresti, Cluj Napoca, Campulung Muscel precum si la Targul de Arte Nevers in anul 2002, in Franta.

2008-03-03
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.